Wandelen

De streek rond Hoeve Ransberg is ideaal voor wandelaars. De prachtige natuur, de zachte glooiingen van de bergen en valleien, de groene boomgaarden die in de maanden april - mei in bloesem staan. De vele bezienswaardigheden in de streek lenen zich voor een aangename wandeling. Vanaf de Hoeve Ransberg is er ondermeer de 6km lang wandeling "Speculo wandelpad" genaamd naar de grootgrondbezitter en kandidaat Senator Ferdinand Corneille A’ Speculo die in begin 20ste eeuw Ransberg terug als zelfstandige gemeente op de kaart hielp zetten.

klik hier voor het filmpje.

In de brochure "Wandelnetwerk Hagelandse heuvels" staan vele wandelroutes uitgestippeld. Dit wandelnetwerk vervangt het oude Wandelnetwerk Wingevallei. Het wandelnetwerk Hagelandse Heuvels omvat ruim 300 kilometer zorgvuldig uitgekozen trajecten. Op de kaart staan alle trajecten en nummers van knooppunten. Je kan zelf je wandeling uitstippelen en de afstand bepalen met de kilometeraanduiding op de kaart. De lussen zijn gemiddeld 3 à 5 km lang. Alle wandelingen uit het Wandelnetwerk Wingevallei zijn overgenomen in het nieuwe wandelnetwerk en hebben nu knooppunten als bewegwijzering.


Deze brochure verkrijg je bij het arrangement "Hageland Wandelland".


Fietsen

Voor fietsers is Hoeve Ransberg het vertrekpunt bij uitstek. De Welvaartstraat, waar de Hoeve gelegen is, ligt op de "Boomgaardenroute" en de "Fruitbomen en landschappen routes" en is gelegen tussen 2 fietsknooppunten van de provincie Vlaams-Brabant (tussen knooppunt 45 en 50). Vlakbij heb je ook de prachtige "Twee Getenroute".

Bij het arrangement "Hageland Fietsland" zijn de routebeschrijvingen beschikbaar en de huur van 2 fietsen gedurende 1 dag. Tijden evolueren en de laatste jaren brengen onze gasten meestal hun eigen (elektrische) fietsen mee.

Ook mountainbikers kunnen hier hun hart laten werken. Diverse routes zijn uitgewerkt via BLOSO en doen natuurlijk de top van de Ransberg aan. Elke route heeft een gemiddelde lengte van 35 km en is opgebouwd uit drie op elkaar aansluitende lussen die aangeduid zijn met een gekleurd signalisatiesymbool: groen - blauw - rood. Op de startplaats staat een aankondigingsbord met de nodige informatie. Draag voor alle veiligheid steeds een helm!


Paardrijden

Er zijn verschillende routes specifieke voor ruiters beschikbaar.

Ook zijn er mogelijkheden om huifkarrentochten te organiseren.

Op ons terrein wonen Molly en Morris, onze lieve pony en ezel. Deze worden graag gestreeld door de kleintjes.


Natuurgebied Provinciaaldomein "Het Vinne" te Zoutleeuw

Op 15 min. rijden van Hoeve Ransberg ligt het natuurdomein Het Vinne.

Het provinciaal natuurdomein Het Vinne was tot in 1841 het enige natuurlijke meer in Vlaanderen, lager gelegen dan de Gete. Aan de rand van het water werd sinds de middeleeuwen turf gewonnen als brandstof. Tot in de 19e eeuw stond de 4 meter diepe kuil voortdurend onder water. Het 'meer' vroor elke winter dicht en werd dan tot een echte kermis met ijs, drank- en eetkraampjes omgebouwd. 's Zomers kon men er vissen of zwemmen en bootjes brachten de bezoekers naar de overkant.

Vanaf 1841 werd het meer drooggelegd door een pomp en werd ongeveer 100 ha grond vrijgemaakt worden voor akkerbouw en veeteelt. Rond 1930 werd het gebied bebost met canadapopulieren waarvan de NV Union Allumetières uit Geraardsbergen gebruik maakte voor haar luciferproductie. In 1974 kocht de provincie Brabant het 95 ha grote Vinne om het uit te bouwen tot een domein voor natuurgerichte recreatie. In 2004 besloot de provincie Vlaams-Brabant het drooggelegde meer te herstellen: de pompen werden stilgelegd en het gebied werd omgetoverd tot het grootste natuurlijke binnenmeer van Vlaanderen. Het open water met moerasbegroeiing vormt een nieuwe thuis voor vogels en insecten. Wandelwegen, knuppelpaden, schuilhutten, vogelkijkhutten, kijktorens en infoborden maken een wandeling nog boeiender en aangenamer.

Uitblazen kan in de taverne met terras, kindvriendelijke speeltuin of door een bezoek aan de neerhofdieren. De fietsenverhuur laat een bezoek aan de ruimere omgeving toe.

Voor toeristische info en een interactieve tentoonstelling kan u hier eveneens in het bezoekerscentrum terecht. Hier kan u uw zintuigen voorbereiden op de ontdekking van de natuur.

Tegenover het Vinne ligt de Castelberg, een feodale motte of burchtheuvel uit de 11de eeuw.

Het Provinciedomein Het Vinne ligt op het fietsknooppuntennetwerk Hageland, tussen knooppunt 48 en 191 Het Vinne ligt tevens op het wandelnetwerk Getevallei.

De vallei van de Gete en van de Velpe zijn drassige gebieden waar veel kleine inheemse dieren hun biotoop hebben. Met de verrekijker op stap kan een boeiende belevenis zijn.


De Wijngaarden van Hageland

In het Hageland wordt op diverse plaatsen aan wijnbouw gedaan. Op sommige plaatsen werd er al eeuwen geleden mee begonnen, op andere plaatsen is deze activiteit recenter. Om een beeld te krijgen van de wijnbouw in deze regio is een bezoek aan het bezoekerscentrum van "de Hagelandse Wijn" een uitstekende eerste stap. Op een overzichtskaart zie je waar de wijngaarden gelegen zijn en hoe je langs deze wijngaarden kunt fietsen of wandelen. Daarnaast is er ook een overzichtskaart van de wandelmogelijkheden in de Wingevallei. En omdat je nu toch in Wezemaal bent, wil je beslist ook de maquette van de Wijngaardberg bekijken, met daarop de Wijngaardwandeling aangeduid.

Het bezoekerscentrum van de Hagelandse Wijn ligt op 30 min. rijden van Hoeve Ransberg. Het is ingericht in een prachtig gerestaureerd, negentiende-eeuws, neogotisch gebouw. Een tentoonstelling en multimediavoorstelling stellen de Wijngaardberg en het Hageland voor.

In oude schriften is er ook sprake van dat er ter hoogte van de berg van Neerlinter, waar Ransberg toebehoorde, ook aan wijnbouw werd gedaan. Deze is echter vervangen door fruitteelt.

In het arrangement "Hageland wijnland" is er een wijnproeverij met kaasschotel op de Hoeve Ransberg voorzien.


Diest - Hasselt - Tienen - Sint-Truiden

Hoeve Ransberg ligt centraal tussen de steden Diest - Hasselt - Tienen - Sint-Truiden. Vier steden die een bezoek meer dan waard zijn.


O.L.V. van de Rozenkranskerk te Ransberg

In 1419 liet edelvrouwe Elisabeth Van Ransberghe, weduwe van ridder Geldolphus de Pere, op de berg een ruime kapel bouwen om er dagelijks een mis te laten opdragen voor zichzelf, voor haar overleden man en voor hun bloedverwanten. Zij bekwam van de bisschop van Luik en van de pastoor en de heer van Neerlinter, dat een kapelaan kon benoemd worden die verbonden bleef aan de kapel. De edelvrouwe schonk daartoe haar huis en voldoende goederen om deze priester te voorzien van alle levensnoodzakelijkheden.


De kapel was toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw en ze kreeg veel bezoekers, zeker wanneer er verscheidene ‘uitstekende’ mirakels gebeurden zoals op 9 februari 1629 officieel bevestigd werd door de meier en de schepenen van het dorp. Op voorspraak van de Moeder Gods Maria kon een kreupele vrouw terug gaan, werd een dood geboren kind levend gemaakt en ook een overleden kind werd weer levend.


De kapel werd in 1823 opgewaardeerd tot de parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw van de Rozenkrans van Ransberg. De koorlambrisering met het mooie houtsnijwerk (1866) is van Felix Lambeets van Neerlinter. De zes beelden werden vervaardigd door beeldhouwer Dumont van Sint-Truiden in 1866 en 1867. De preekstoel met drie figuren die de drie goddelijke deugden verbeelden, zou uit het klooster van de Minderbroeders in Leuven komen.


Het kasteeldomein A' Speculo (1866)

Het gerenoveerde kasteel a Speculo in Ransberg is niet toegankelijk voor het publiek.


Het kasteel van Ransberg werd jaren geleden gebouwd door een familie met die naam. Waar die familie vandaan kwam is niet duidelijk. De ene theorie heeft het over Italianen, de ander zegt dat de rijke familie haar naam liet veranderen in A Speculo en eigenlijk Van der Spiegelen heette. Het A Speculopad is 6 kilometer lang en leidt je rond het prachtige kasteeldomein dat tijdens de lente en zomer voor kijklustige wandelaars jammer genoeg verscholen blijft achter een dik bladerendek.


Tommen van Ransberg en de drie tommen van Neerlinter

In de vierde, vijfde en zesde eeuw drongen Franken, Vandalen en Hunnen door tot onze streken en leverden er slag. De krijgsoversten die op het slagveld vielen, werden met de grootste eer begraven. Elke soldaat vulde zijn helm met aarde en stortte die uit op het graf van zijn overste. Zo ontstonden grafheuvels, tumuli of tommen genoemd. De twee tommen op het grondgebied van Ransberg Neerlinter zijn het bewijs dat het dorp door barbaarse stammen werd bezocht en dat er werd gevochten. Eén van de Neerlinterse tommen bevond zich achter de kerk van Ransberg (Tomstraat), de andere op de grens van Budingen op de plaats Tombroek.


Gastronomie

Mocht je niet in het gastenverblijf eten dan zijn er in de regio diverse restaurants en eetgelegenheden. 


Waanrode bloemendorp

Op 5 km van de Hoeve ligt Waanrode. Dit bloemendorp is nationaal en internationaal gelauwerd en is vooral 's zomers een trekpleister.


Museum De Slag Der Zilveren Helmen

De Slag der Zilveren Helmen heeft plaats gehad  op 12 augustus 1914 in het Limburgse stadje Halen op slechts 8 km fietsen.  Het was het laatste groot gevecht op ruiterijdivisieniveau en de enige Belgische overwinning zonder hulp van geallieerden tijdens W.O.I op Duitse troepen.  De naam "SLAG DER ZILVEREN HELMEN" komt door het vinden van de blinkende hoofddeksels na het gevecht ; Pastoor-dichter A. Cuppens schreef er een ballade over.  Het museum is 450m2 groot en een maquette van 30m2 toont U het verloop van het gevecht. Een bezoekje waard. Ter gelegenheid van de 100-jarige herdenking bieden we een speciaal arrangement aan "De Slag der Zilveren Helmen".


 Links